langer verblijven in nederland

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 17 oktober 2022 - 17 november 2022
00:00

Categorieën


Oekraïners langer recht op verblijf in Nederland De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) is verlengd tot 4 maart 2024. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Dit betekent dat je ook met een Oekraïense permanente verblijfsvergunning of asielvergunning een jaar langer recht hebt op verblijf in Nederland.

 

Iedereen die onder de RTB valt, heeft recht op: opvang, medische zorg, onderwijs (voor minderjarigen) en de mogelijkheid om te werken. De richtlijn kan nog een keer met een periode van een jaar worden verlengd. De tijdelijke bescherming eindigt als de maximale duur is verstreken of een veilige terugkeer naar Oekraïne mogelijk is.

 

Geen Oekraïense nationaliteit

 

 

In totaal staan ongeveer 6.600 vluchtelingen met een niet-Oekraïense nationaliteit ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Een groot deel van deze groep heeft een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Bijvoorbeeld voor werk of studie.

 

Deze groep valt na 4 maart 2023 niet meer onder de Tijdelijke Bescherming. Behoor jij tot deze groep? Op de pagina Geen Oekraïense nationaliteit vind je meer informatie. Met een permanente verblijfsvergunning of een asielvergunning houd je wel recht op bescherming. Vluchtelingenwerk Nederland  is gevraagd om voorlichting te geven aan deze groep, die straks niet meer onder de richtlijn valt. Zij worden geïnformeerd over het aflopen van de bescherming, over ondersteuning bij terugkeer naar het land van herkomst en over mogelijkheden om op een andere wijze aanvraag te doen voor verblijf in Nederland.

 

Uitreiken verblijfsstickers na 1 november 2022

 

Op dit moment worden op drie locaties in Nederland verblijfsstickers uitgereikt. Met zo’n sticker toon je aan dat je onder de richtlijn valt. Na 1 november wordt dit proces voortgezet vanaf een vaste locatie in Amsterdam. Hier kunnen bijvoorbeeld vluchtelingen die na 31 oktober 2022 naar Nederland komen op afspraak terecht voor een sticker in hun verblijfsdocument. Na hun veertiende verjaardag kunnen ook kinderen hier terecht voor een sticker.